Begränsad datamängd

Ditt avtal om bredbandsabonnemang ska innehålla en tydlig och begriplig förklaring av eventuella begränsningar i datamängd.

Överskriden datamängd

Av avtalet ska vidare framgå konsekvensen av att datamängden överskrids. Det är till exempel inte ovanligt att din möjlighet att surfa stoppas när du kommit upp i avtalad datamängd. Du kan i så fall inte använda internet mer under månaden om du inte köper till extra data. Kontrollera villkoren för vad det kostar att köpa mer data och om du får med dig den extra datamängd du köpt till nästa månad.

Vilken datamängd behöver jag?

Det är omöjligt att säga exakt hur mycket din datamängd kommer att räcka till. Om du mest läser tidningar och skickar e-post kan du normalt sett ha ett abonnemang där en mindre datamängd ingår. Om du däremot tittar på rörlig bild (exempelvis video och film), streamar musik eller lyssnar på radio via webben krävs större datamängder och högre hastigheter.

För att kunna hjälpa dig välja rätt abonnemang har operatörerna ofta information på sina hemsidor om hur mycket datamängd olika aktiviteter på internet kräver.