Mobil telefoni

För att kunna använda mobiltelefonen behöver du antingen ett abonnemang eller ett kontantkort. Fr o m februari 2023 måste alla kontantkort registreras.

Mobiltelefoni

Abonnemang

När du tecknar ett abonnemang ingår du ett avtal med en operatör om att kunna använda deras tjänst för en viss tid eller tillsvidare. Priset är ofta relaterat till vilken datamängd du vill ha på ditt abonnemang.

Kontantkort

Med ett kontantkort förskottsbetalar du en viss summa som du kan använda. Kostnaden för användandet av tjänsten dras av från beloppet på kortet och du får därför inga räkningar. Kontrollera i villkoren hur ofta du måste fylla på eller använda ditt kort för att det inte ska sluta fungera.

Det finns regler som innebär att mobiloperatörer från och med den 1 augusti 2022 inte får låta sina kunder använda kontantkort anonymt. Reglerna syftar bland annat till att förhindra brottslighet. Den som säljer förbetalda kontantkort för mobil telefoni och mobilt bredband behöver därför bland annat att behöva registrera abonnentens namn, personnummer och postadress.

På Post- och telestyrelsens webbplats kan du läsa mer om de nya reglerna. 

Datamängd 

Du betalar vanligen för en viss datamängd varje månad. Om den tar slut behöver du köpa mer data för att kunna surfa. Kontrollera villkoren för vad det kostar att köpa mer data och om du får med dig den extra datamängd du köpt till nästa månad.

Om du mest läser tidningar och skickar e-post kan du normalt sett ha ett abonnemang där en mindre datamängd ingår. Om du däremot tittar på rörlig bild (exempelvis video och film), streamar musik eller lyssnar på radio eller poddar krävs större datamängder och högre hastigheter.

 

Om du surfar mycket rekommenderar vi att du ingår ett fastprisavtal så att du kan ha kontroll på kostnaderna.

Hur stor datamängd du använder beror på vad du gör. Här är några exempel:

  • Att surfa på webben eller kolla mejl drar förhållandevis lite, beroende på vad du tittar på kan du oftast räkna med kring 100–200 MB per timme. 
  • FaceTime drar cirka 200 MB per timme
  • En ljudbok eller podcast drar ca 40-60 MB/timme 
  • Spotify drar 10-150 MB/timme beroende på vilken ljudkvalitet som valts  
  • En streamad film motsvarar cirka 250 MB/timme
  • När det gäller spel är databehovet varierande beroende på typ av spel. De hungrigaste är ”first person shooters”, eller FPS-spel, som förbrukar mellan 150 och 300 MB  per timme. Andra populära spel är Minecraft och League of Legends som båda drar runt 40 MB per timme, medan Mobile Legends och Hearthstone bara drar blygsamma tre MB i timmen. 
  • Olika sociala medier drar olika mycket. En sammanställning av vad t ex TikTok, Youtube och Facebook m fl drar hittar du på Bredbandsvals webbplats.

Observera att siffrorna är ungefärliga och bara ska användas för att ge en uppfattning om den datamängd som går åt.