Mobilt bredband

Mobilsurfa kan du göra på olika sätt, genom ett trådlöst nätverkskort, ett modem - "dongel", eller via din mobiltelefon. 

 

Via dator eller surfplatta

För att kunna använda mobilt bredband via datorn behöver du antingen ett nätverkskort för trådlösa nätverk eller ett modem (ansluts ofta via USB-port och kallas också för ”dongel”) som kopplas in i datorn.

Via mobiltelefon - mobilsurf

Mobilsurf kan innebära olika saker. Du kan dels surfa direkt med mobiltelefonen, dels ansluta din mobiltelefon till en dator och använda mobilen som ett modem. Du behöver en mobiltelefon som klarar datatrafiköverföring och vanligen surfar man inom främst 4G och 5G-näten.

  • OBS! 2G och 3G stängs nu successivt ner och kommer att sluta fungera i slutet av 2025. Du kan behöva se över dina enheter som kopplar upp sig mot mobilnätet för att de har förutsättningar för att koppla upp sig mot 4G och 5G.

För att få tillgång till mobilt bredband via mobilen behöver du antingen ett abonnemang eller ett kontantkort. Du kan då också i många fall få tillgång till de publika surfzoner - "hot spots" - som finns. Det kan vara så att mobilsurf ingår i ditt mobilabonnemang men du bör då se över om några extra kostnader ändå kan tillkomma beroende på hur du använder tjänsten.

 

Täckning 

En förutsättning för att du ska kunna använda ett mobilt bredband är att det finns täckning på den plats där du befinner dig. Täckningen, liksom vilken typ av mobiltelefon/surfplatta du har, kan påverka det mobila bredbandets hastighet

Abonnemang

När du tecknar ett abonnemang ingår du ett avtal med en operatör att kunna använda deras mobila bredbandstjänst för en viss tid eller tillsvidare. Vanligen betalar du för en viss datamängd per månad.

Kontantkort

Med ett kontantkort förskottsbetalar du en viss summa för användningen av ditt mobila bredband. Kostnaden för användandet av tjänsten dras av från beloppet på kortet och du får därför inga räkningar. Ibland kan villkoren innebära att du till exempel måste fylla på kortet minst en gång om året för att hålla det aktivt. Oftast tas inte någon månadsavgift ut på kontantkorten, men fråga alltid operatören om gällande priser och villkor.

Surfzoner

Publika surfzoner är platser där man kan ansluta sig via trådlösa nätverk (exempelvis WLAN) och ansluta sig till befintligt nätverk och/eller komma ut på internet. Sådana zoner (som också kallas Wi-Fi eller ”hot spots”) kan finnas på flygplatser, tågstationer, hotell, caféer och restauranger. Vissa operatörer har krypterade zoner som kräver lösenord för att kunna användas.

 

Förutom en bärbar dator med ett trådlöst nätverkskort, USB-adapter eller liknande eller en mobiltelefon som stödjer WLAN, krävs det att du registrerar dig för att komma igång. Det finns olika sätt att betala för denna tjänst, till exempel per timme eller surfa hur mycket du vill för en fast månadskostnad. Ibland ingår denna tjänst i abonnemang. Detta är något du får kontrollera antingen genom att kontakta din operatör eller genom att läsa igenom avtalet.

Datamängd 

Du betalar vanligen för en viss datamängd varje månad. Om den tar slut behöver du köpa mer data för att kunna surfa. Kontrollera villkoren för vad det kostar att köpa mer data och om du får med dig den extra datamängd du köpt till nästa månad.

Om du mest läser tidningar och skickar e-post kan du normalt sett ha ett abonnemang där en mindre datamängd ingår. Om du däremot tittar på rörlig bild (exempelvis video och film), streamar musik eller lyssnar på radio eller poddar krävs större datamängder och högre hastigheter.

 

Om du surfar mycket rekommenderar vi att du ingår ett fastprisavtal så att du kan ha kontroll på kostnaderna.

Hur stor datamängd du använder beror på vad du gör. Här är några exempel:

  • Att surfa på webben eller kolla mejl drar förhållandevis lite, beroende på vad du tittar på kan du oftast räkna med kring 100–200 MB per timme. 
  • FaceTime drar cirka 200 MB per timme
  • En ljudbok eller podcast drar ca 40-60 MB/timme 
  • Spotify drar 10-150 MB/timme beroende på vilken ljudkvalitet som valts  
  • En streamad film motsvarar cirka 250 MB/timme
  • När det gäller spel är databehovet varierande beroende på typ av spel. De hungrigaste är ”first person shooters”, eller FPS-spel, som förbrukar mellan 150 och 300 MB  per timme. Andra populära spel är Minecraft och League of Legends som båda drar runt 40 MB per timme, medan Mobile Legends och Hearthstone bara drar blygsamma tre MB i timmen. 
  • Olika sociala medier drar olika mycket. En sammanställning av vad t ex TikTok, Youtube och Facebook m fl drar hittar du på Bredbandsvals webbplats.

Observera att siffrorna är ungefärliga och bara ska användas för att ge en uppfattning om den datamängd som går åt.