Hastighet
Vilken hastighet du behöver beror på hur du vill använda internet. Om du bara ska surfa och skicka e-post räcker det vanligen med de lägre hastigheterna som operatören erbjuder.
Din möjlighet att få fast bredband kan variera beroende på var du bor. I tätorter finns normalt större konkurrens och fler olika alternativ. Däremot kan alternativen vara betydligt färre om du bor i glesbygd eller vill ansluta bredband till ett nybyggt hus eller till ett hus i ett nybyggt område.
Kontrollera vilka möjligheter som finns med hyresvärden, bostadsrättsföreningen, kommunens stadsnät, byggherren eller annan part som förmedlar boendet samt olika operatörer, både nationella och lokala.
Det finns många olika sätt att få fast bredband på. Du kan välja en fast bredbandsanslutning via:
Med en trådlös router som du ansluter till modemet kan du koppla upp mobiltelefon, surfplatta och dator i bostaden utan kablar samt använda bredbandet mellan flera andra enheter såsom en skrivare trots att du har en fast bredbandsanslutning.
DSL (Digital Subscriber Line) är ett samlingsnamn för en teknik som skickar data via den traditionella telefonledningen. Du kan då surfa via ditt telefonjack med en fast anslutning. Vilken typ av digitalt system som används framgår av den bokstav som sätts framför DSL, exempelvis ADSL (vanligast), VDSL eller SDSL.
(Assymetric Digital Subscriber Line) är den vanligaste tekniken som används för att skicka data via den traditionella telefonledningen så att du kan surfa via telefonjacket med en fast anslutning. Olika frekvenser används för dataöverföring och tal vilket möjliggör att du kan prata i telefon samtidigt som du surfar.
Vid ADSL är kapaciteten olika beroende på i vilken riktning informationen går, så kallad assymetri. Du har en högre kapacitet när du hämtar/laddar ner information (nedströms) än när du skickar information (uppströms).
På webbtjänsten "Bredbandskartan" kan du få information om vilka operatörer som eventuellt har anslutningspunkter till fibernät vid den adress du önskar undersöka. Det är Post- och telestyrelsen som ansvarar för webbtjänsten.
Du får då bredbandet via ett bredbandsuttag direkt i väggen. Du behöver inget modem utan ansluter datorn via en kabel direkt till uttaget i väggen. Du kan också ansluta datorn via en kabel till en så kallad gateway som i sin tur är ansluten till vägguttaget. En gateway är en kopplingsdosa som gör att du kan koppla in fler apparater (exempelvis telefon eller tv) samtidigt till din bredbandsanslutning.
I vissa fall kan även stadsnätet i din kommun erbjuda bredband via fiber.
Tekniken som används är optisk fiber och den möjliggör mycket höga överföringshastigheter. Med optisk fiber får du den mest stabila hastigheten jämfört med andra tekniker och hastigheten är densamma från internet till datorn (nedladdning/nedströms) som från datorn till internet (uppladdning/uppströms).
Du behöver ett modem som du kopplar mellan uttaget för kabel-tv i väggen och datorn. Du kan prata i telefon samtidigt som du surfar.
Vid bredband via kabel-tv är kapaciteten olika beroende på i vilken riktning informationen går, så kallad assymetrisk överföringshastighet. Du har en högre kapacitet när du hämtar/laddar ner information (nedströms) än när du skickar information (uppströms).