Utlandssemester i sommar? Undvik fakturachock på mobilräkningen

Många resenärer vet att roaming utomlands kan bli en dyr historia. Trots att de flesta är försiktiga med sin mobildata så finns det några saker du behöver tänka på för att inte få en dyr överraskning efter semestern.

Att använda en annan operatörs nät på utlandssemestern (roaming) inom EU kostar sedan 2017 lika mycket som i Sverige. Men din avgift kan fortfarande bli betydligt dyrare än du räknat med om du inte är försiktig med var du är, om du köper något, ditt surftak och vilket datum du reser.

Håll koll på var du är

Det räcker med att du är på genomresa i ett icke EU-land för att du ofrivilligt ska bli uppkopplad mot dess mobilmaster och få en mycket dyrare taxa. Det finns även en risk att du blir uppkopplad om du är på färjor, båtar och i vissa fall flygplan mot satelliter. I vissa fall räcker det att du befinner dig i ett land som gränsar till ett land utanför EU och kopplas upp mot det andra landets nät.

Kostnadskontroll på alla abonnemang

Du ska få ett meddelande med gällande prisinformation av din operatör när du reser in i ett nytt land och kopplas upp mot ett utländskt nät. Om du och operatören inte kommit överens om något annat ska din operatör se till att det finns ett kostnadstak på ditt mobilabonnemang på 50 EUR (cirka 550 kronor) och att ditt abonnemang spärras när din förbrukning når taket. Du måste själv häva spärren enligt instruktionerna i meddelandet för att härefter kunna använda abonnemanget. Du kan höja taket, men kom ihåg dina ändringar.

Datumet kan påverka din räkning

Kostnadskontrollen gäller månadsvis. Om du planerar en resa som sträcker sig över ett månadsskifte, kommer beräkningen av kostnaden för förbrukningen att börja om från noll kronor varje ny månad.

Därför kan du till exempel få en faktura på 1100 kronor för förbrukad surf om din vistelse sträcker sig över slutet på juni och början på juli eftersom varje månads tak ligger på 550 kronor. Det är viktigt att du vet hur dina faktureringsperioder ser ut och att din kostnadskontroll ligger på en nivå du är bekväm med. ARN kom nyligen med ett beslut kring fakturering och månadstaket för datatrafik i utlandet.

Du är ansvarig för all användning av dina mobila enheter

Tänk på att du är ansvarig för om ditt barn låser upp spärrarna för datortrafik eller beställer produkter från telefonen, även om barnen är minderåriga. Skulle ditt barn till exempel låsa upp din telefon och köpa produkter i ett spel är du ansvarig och skyldig att betala kostnaderna. Du är även ansvarig om du lånar ut telefonen frivilligt till en annan vuxen. 

Tips inför semestern!

  • Rome Like At Home innebär att en operatör inte får ta ut någon extra avgift utöver ditt nationella abonnemangspris när du använder din mobiltelefon vid resa inom EU. Kom ihåg att de aktuella roamingreglerna endast gäller roaming i markbundna nät och inte satellitnät som ofta är vad som används på fartyg och i flygplan.
  • En operatör har ingen skyldighet att erbjuda roaming. Ta reda på vad som gäller för ditt abonnemang innan resan!
  • Tänk på att vissa tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel e-postlådan. Det går att slå av detta i din telefon.
  • Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler bör du vara uppmärksam så att du inte kopplas upp mot ett mobilnät i det landet, vilket kan innebära extra kostnader.