Tillsammans bekämpar vi sms-bedrägerier med ny metod!

Tyvärr finns bedragare som ofta försöker lura folk på pengar på olika kreativa sätt via till exempel telefon, mejl och sms. Därför pågår oavbrutet ett arbete med att stoppa bedrägeriförsöken. För att få in fler exempel lanserar telekomoperatörerna nu ett gemensamt kortnummer dit du, som misstänker att du fått ett bluff-sms, kan rapportera det.

Hur har arbetet gått till?

Projektet startade tidigt våren 2023. Telekområdgivarna har haft rollen som arrangör och neutral mötesplats för samverkan, från start deltog de fyra stora operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. Senare under våren anslöt även Polisen till arbetsgruppen.

Alla operatörer är helt överens om vikten av att hitta sätt att förhindra bluffsamtal och sms. Det inkluderar ”spoofing”, där bedragare visar ett annat nummer än det de ringer ifrån, och ”smishing”, där de försöker lura dig via sms. Operatörerna jobbar snabbt för att hitta nya tekniska lösningar men en avgörande del av arbetet är också att så snabbt som möjligt få information från allmänheten om misstänkt verksamhet.

Många operatörer har redan idag nummer dit man kan anmäla bedrägerier, men för att förenkla för kunderna har operatörerna nu ett gemensamt kortnummer skapats, 7726. På så sätt kan alla misstänkta sms enkelt samlas in som underlag på ett ställe, vilket möjliggör att fler fall upptäcks och att alla operatörerna kan agera samtidigt.

Nytt kortnummer för att rapportera bluff-sms

För att snabbt kunna blockera bluff-sms så att de inte når fram till dig som abonnent, är det viktigt att operatörerna så tidigt som möjligt får information om nya bluff-sms som cirkulerar.

Vad ska du vara uppmärksam på?

  • Klicka inte på länkar i sms som du är det minsta osäker på.
  • Stäng sms:et och tänk efter om du faktiskt väntar på paket eller liknande.
  • Vid osäkerhet - ring företaget som påstår sig vara avsändare för att kontrollera om det är de som skickat sms:et eller inte.
  • Om du känner att det kan stämma, men att du är osäker, kan du prova att öppna motsvarande app, eller gå till tjänsten i en webbläsare för att kontrollera om du verkligen behöver ange kortuppgifter, betalning eller annat knutet till din beställning.

Om du fått ett sms som gör dig misstänksam och vill rapportera det, gör så här:

  • Vidarebefordra meddelandet till kortnummer 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.
  • På så sätt kan operatörerna få information om sms:et och dess innehåll och blockera de sms som syftar till bedrägeri från att skickas till fler personer.


Presskontakter:

Camilla Brogren, Kommunikationsansvarig Telekområdgivarna, 0707-13 48 59

Roija Rafii, Pressansvarig Telia, 0771–77 58 30

Mårten Lundberg, Kommunikationsdirektör Tre, 0735-33 73 60

Boel Bengtsson, Presschef Telenor, 08-410 100 40

Fredrik Hallstan, Chef för extern kommunikation Tele2, fredrik.hallstan@tele2.com