Varningstecken att vara uppmärksam på för att undvika bedrägerier

Vi har tidigare varnat för bedrägerier där konsumenter fått samtal från någon som påstår sig ringa från en telekomoperatör. De använder sig av namn som låter förvillande likt befintliga operatörer, som Tele Blåbär, Telewife, Teleriket, Telianen, Telepott etc.

Om du blivit kontaktad av någon som utger sig för att vara ett telekombolag, men där du inte känner igen namnet eller känner dig osäker, får du här lite tips hur du kan ta reda på mer.

Vad ska du som konsument vara uppmärksam på?

Det viktigaste rådet är framför allt att läsa den information som skickas till dig innan du signerar. Exempel på varningstecken är:

  • Det förekommer att den som ringer utger sig för att ringa från någon av de stora operatörerna, men när du sedan får avtal eller sms så står det ett annat bolagsnamn.
  • Bolag använder namn som påminner om kända operatörers namn. Läs noggrant och säkerställ vilket bolag som det gäller, även om du är övertygad om att det är din befintliga operatör.
  • Verkar namnet märkligt, sök på internet om det finns ett företag med det namnet. Om de inte har en hemsida och inte finns på söksidor som Google, Eniro eller hitta.se till exempel är det sannolikt en bluff.
  • De skickar bekräftelser som innehåller höga kostnader för dig att lösa ut dig från det påstådda avtalet, ofta via sms.

Har du inte signerat något eller lämnat ut några uppgifter behöver du sannolikt inte oroa dig.

Om du vet med dig att du lämnat ut personliga uppgifter som bankkonto eller loggat in med BankID:

1. Gör en polisanmälan.

2. Kontakta din bank och spärra de konton du eventuellt delat med dig av.

3. Kontakta oss på Telekområdgivarna. Vi vill gärna att du skickar med underlag (skärmdumpar på sms eller mejl till exempel) där namnet framgår. Gå gärna in på www.telekomradgivarna.se och läs mer om konsument- och avtalsrätt på telekomområdet.

Presskontakt:

Camilla Brogren, Kommunikationsansvarig, 070-713 48 59