Undvik hög räkning efter semestern

Vad bör du tänka på när du ringer eller surfar utomlands? Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna tipsar inför semestern.

Inom EU finns kostnadstak för mobil telefoni och mobil dataanvändning. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet.

- Som kund ska man alltid kontrollera med sin operatör vilka priser och villkor som gäller för mobiltelefoni och surf i de länder man besöker för att förhindra obehagliga överraskningar. Operatörerna har speciella prisplaner för utlandssurf inom EU och även en del länder utanför EU. Det innebär att man för ett visst dagspris kan använda en viss mängd data och på så sätt få kontroll över kostnaden, säger Mattias Grafström, VD på Telekområdgivarna.

När du surfar mobilt utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid motsvarande användning i Sverige. Alla typer av mobilsurf utomlands kan snabbt orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

Surfspärrar
Alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro exklusive moms.

- Den operatör som inte kan erbjuda spärrtjänst för resor utanför EU måste meddela kunden detta, säger Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket.

Tips för att undvika höga surfkostnader utomlands
Det är viktigt att tänka på ett antal saker innan du reser.

  • Kontrollera alltid med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet, hör med din operatör vad de har för alternativ.
  • Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
  • Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort.
  • Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.

Pristak
Det finns sedan flera år pristak för att ringa och ta emot samtal samt skicka sms inom EU. Priset för mobila datatjänster får för närvarande vara högst 0,70 €, eller 7,74 kr per megabyte inklusive moms, inom EU. Från den 1 juli sänks pristaket till 0,45 €/MB. När du kommer till ett EU-land ska du i sms eller liknande få information från din operatör om vilka pristak som gäller. Det är viktigt att du tar till dig av den informationen innan du börjar surfa.

Nu finns också regler som innebär att operatörerna ska informera om priser för mobiltelefoni och surf vid resor även utanför EU.

- De sänkta pristaken är ytterligare ett steg i arbetet att se till att konsumenter inte betalar för höga priser för roamingtjänster inom EU. Vi hoppas att det bidrar till att allt färre konsumenter får en otrevlig överraskning i form av en hög faktura när de kommer hem från sin resa, säger Anna Wikström, enhetschef på PTS.

FAKTA OM INTERNATIONELL ROAMING I UTLANDET 2012 (Källa PTS)

Samtalstrafik
Under 2012 ringde vi svenskar tillsammans 207 miljoner minuter från mobiltelefoner när vi var utomlands. De flesta, 172 miljoner, ringde vi från EU-länder där roamingpriserna är reglerade.

När man är utomlands får man även betala för att ta emot samtal. Under 2012 tog vi svenskar tillsammans emot 154 miljoner minuter i våra mobiltelefoner när vi var utomlands. De flesta, 134 miljoner, tog vi emot i EU-länder.

SMS
Under 2012 skickade svenska abonnenter 197 miljoner sms utomlands, varav 150 miljoner skickades från EU/EEA-länder.

Dataförbrukning vid roaming
Under 2012 förbrukade svenska abonnenter 190 Terabyte data när de befann sig utomlands och roamade. Nästan all dataroaming, 182 Terabyte, skedde inom EU/EEA-länder.

Intäkter
De totala intäkterna från all mobil data, sms och samtalstrafik från svenska abonnenter i utlandet uppgick till 2,2 miljarder kr 2012.

FÖR MER INFORMATION

Konsumentverket
Elin Häggeborn, jurist, telefon 054-19 40 66

Post- och telestyrelsen (PTS)
Anna Wikström, chef på enheten för konsumentfrågor, telefon 073-644 56 62

Telekområdgivarna
Se kontaktuppgifter nedan.