Avbeställning

Avbeställning innebär att du meddelar företaget att du vill avsluta en tjänst i förtid. Företaget har då rätt att ta ut en skälig ersättning med hänsyn till utfört arbete och eventuella kostnader på grund av avbeställningen.

 

Hur ser möjligheterna ut att avbeställa ett abonnemang?

Dina möjligheter att avsluta ett abonnemang styrs till stor del av dina avtalsvillkor. Läs därför vad som står i ditt avtal om att avsluta avtalet i förtid.

Även om du inte har rätt att avbeställa abonnemanget enligt avtalsvillkoren, kan du eventuellt ha rätt till det i alla fall. Det finns en avbeställningsrätt i bland annat konsumenttjänstlagen, och avtalsvillkor som avviker från konsumentskyddslagstiftningen kan bedömas vara oskäliga.

Tänk på att det finns olika begrepp som kan användas när du vill avsluta ditt avtal, som ånger, avbeställning, uppsägning  och hävning, och att de innebär olika saker.

Mer information

Sammanfattning av beslut från ARN gällande avbeställning .

Se även ett vägledande beslut från ARN på ett annat område gällande avbeställning.

Vad säger konsumenttjänstlagen om avbeställning?

Konsumenttjänstlagen gäller inte för abonnemang men kan ändå tillämpas vid en rättslig prövning, så kallad analogi.

Lagen säger i korthet att du har rätt att avbeställa en tjänst innan leveransen har slutförts. Du kan dock bli ersättningsskyldig i vissa fall och företaget kan förbehålla sig rätten att ta ut en på förhand bestämd ersättning vid avbeställning (schablonavdrag). Ersättningen måste då vara skälig med hänsyn till vad som vid en avbeställning normalt kan antas tillkomma företaget som ersättning med hänsyn till utfört arbete och förluster i form av kostnader. 

Mer information

Läs mer om avbeställningsrätt enligt konsumenttjänstlagen hos Konsumentverket.

Läs mer om avbeställning gällande fiberanslutningar.