Översikt
Om du upptäcker att någonting är fel, ska du klaga så fort som möjligt till operatören. Du kan klaga på din tjänst, en produkt, en räkning eller att du inte får vad som avtalats. Om operatörens kundtjänst inte kan lösa problemet och/eller om ni inte är överens, rekommenderar vi att du skickar ett skriftligt klagomål till operatören. Här har vi samlat våra råd när du ska framföra ett klagomål till din operatör.
Måste jag klaga direkt?
Vårt råd är att du klagar till operatören så fort du märker felet. Då får operatören möjlighet att avhjälpa problemet så snart som möjligt. Enligt operatörens avtalsvillkor kan också tidpunkten för felanmälan påverka beräkningen av ett prisavdrag.
För att ha rätt till exempelvis avhjälpning, prisavdrag, hävning eller skadestånd, måste du klaga (reklamera) inom skälig tid från att du märkt eller borde ha märkt att tjänsten är felaktig. Om du klagar inom två månader efter att du upptäckt felet, så har du klagat i rätt tid.
Vid leveransförsening måste du klaga inom skälig tid från avtalat leveransdatum.
Hur ska jag klaga?
Kontakta den operatör som du anser är ansvarig.
Om operatören uppmanar dig att klaga till en återförsäljare men det klagomålet inte ger resultat, kan du återigen kontakta den operatör som du har abonnemanget hos. Operatören är ansvarig för de tjänster de fakturerar dig för, även om de sålts av återförsäljare.
Om operatören inte kan lösa problemet eller om ni inte är överens, rekommenderar vi att du också skickar ett skriftligt klagomål till operatören. Det kan ske exempelvis via Mina sidor, chatt, e-post, brev eller kontaktformulär. Vi rekommenderar skriftlig kontakt eftersom du då kan visa att du har klagat och när du har klagat. Du bör spara en kopia av ditt klagomål.
Om du sänt meddelandet på ett ändamålsenligt sätt, som exemplen ovan, anses det ha nått företaget oavsett om det förvanskas, försenas eller inte kommer fram till operatören. Du måste dock kunna bevisa att du skickat meddelandet och när om operatören påstår att det inte kommit fram.
Om du väljer att framföra ditt klagomål muntligt, rekommenderar vi att du ber om en skriftlig bekräftelse på det ni kommer överens om. Du kan även be operatören göra en anteckning om samtalet.
Vad ska jag tänka på när jag skriver ett klagomål?
När du skriver till operatören bör du tänka på följande:
- Skriv ditt kundnummer och dina kontaktuppgifter
- Beskriv problemet kortfattat och vilket abonnemang ditt klagomål gäller
- Beskriv vilken lösning du vill ha. Det kan exempelvis vara prisavdrag, felavhjälpning eller hävning. Om du kräver ersättning ska du kunna redovisa och motivera beloppet
- Motivera varför du anser att du har rätt. Skicka med underlag som är viktigt för ärendet. Exempelvis kvitton, avtalsunderlag, bilder eller annan bevisning
- Be om ett skriftligt svar.
Du kan här ladda ner en mall för hur en reklamation kan se ut.
- Praktisk hjälp? Om du har svårt att skriva av något skäl kan du kontakta kommunens konsumentvägledare som i vissa fall erbjuder sådan hjälp.
Vart skickar jag mitt klagomål?
Kontakta operatören och fråga vart du ska skicka ditt klagomål om du är osäker. Det finns inga lagliga formkrav eller bestämmelser för hur du framför ditt klagomål. Operatören får dock rekommendera dig att klaga på ett visst sätt, vilket ofta kan förenkla hanteringen av klagomålet för båda parter.
Senast uppdaterad 2024-12-06