​Tips till dig som ska semestra utomlands i sommar

Ska du åka utomlands i sommar? Det finns regler för avgifter när du ringer, skickar sms eller surfar utomlands. Var också försiktig när du ansluter till trådlösa nätverk. Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna tipsar inför sommaren.

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder ditt svenska mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, sms och surf. För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår.

Inga tilläggsavgifter för roaming inom EU

Du behöver inte betala tilläggsavgifter när du använder mobiltelefonen i EU. Det är din vanliga svenska taxa som gäller. Men det finns begränsningar som kan vara bra att hålla koll på.

Till exempel har operatörer har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data i det land du ska åka till.

Utanför EU – håll koll på kostnaderna

Om du ska resa utanför EU i sommar måste du hålla koll på vilka kostnader som finns för att ringa, skicka sms och surfa.

I de länder där EU:s roamingregler inte gäller kan operatörerna ta ut helt andra priser. Du ska dock alltid få ett sms med information om vad det kostar att använda telefonen när du kommer till ett nytt land. Kontrollera med din operatör vad som gäller.

Exempel på länder som inte omfattas av EU:s roamingregler är Bosnien, Turkiet, Thailand, Israel, Schweiz och Egypten. Är du nära en landsgräns till ett land som inte omfattas är det lätt hänt att bli uppkopplad mot en mobilmast i det landet istället.

Om du ska åka till Storbritannien

Om du planerar att åka till Storbritannien så bör du kontakta din operatör för att stämma av vad som gäller.

PTS kommer att fortsätta följa frågan om vilka konsekvenser en Brexit kan få. Vi samverkar tillsammans med andra myndigheter och kommer att återkomma när det finns ny information.

Var försiktig med trådlösa nätverk

Många hotell och caféer erbjuder WiFi. Kontrollera att det är ett kostnadsfritt nätverk du ansluter dig till. Var också försiktig med att överföra känslig information när du är uppkopplad mot ett publikt trådlöst nätverk.

Pristak för att ringa till Europa

Det finns ett pristak för telefonsamtal eller SMS från Sverige till Europa. För tillfället är pristaket EUR 0,19 per minut för samtal och EUR 0,06 för ett SMS. Det gäller både för mobil och fast telefoni.

Fler tips inför semestern

  • Tänk på att vissa tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel e-postlåda. Det går att slå av detta i din telefon.
  • Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler bör du vara uppmärksam så att du inte kopplas upp mot ett mobilnät i det landet, vilket kan innebära extra kostnader.
  • Kom ihåg att de aktuella roamingreglerna endast gäller roaming i markbundna nät och inte satellitnät som ofta är vad som används på fartyg och i flygplan.
  • Tänk också på att ett nummer – t ex till myndigheter – som är gratis att ringa i det landet (likt våra 0771-nummer) sällan är gratis om du ringer från ett svenskt abonnemang.

För mer information:

Post- och telestyrelsen (PTS)
Presstjänst, 08-678 55 55
Telekområdgivarna
Mattias Grafström, VD, 070-713 48 50