Ditt avtal via telefonen kan vara ogiltigt, så här fungerar reglerna

Tackat ja till avtal på telefon? Du behöver ändå inte vara bunden.

Det är bra för dig att veta att när en säljare kontaktar dig via telefon med erbjudande om ett avtal. Exempelvis för abonnemang så gäller ett så kallat skriftlighetskrav för försäljning via telefon. Det betyder att det inte är tillåtet att teckna ett avtal med dig bara genom att spela in när du säger ja. Säljaren måste skicka erbjudandet ”i någon läsbar och varaktig form” exempelvis i pappersformat, och du måste få möjlighet att skriva under efter samtalet.

Ett avtal måste inte vara i just pappersformat. I dag kan man skicka dem genom exempelvis sms eller mejl. På samma vis kan man skriva under på nya sätt genom bankID, eller genom att svara på mejl eller sms. Tänk på att det är viktigt vem det är som ringer vem. Om säljaren ringer dig så gäller reglerna ovan, men om du som ringer upp så gäller inte samma regler. 

Läs mer i artikeln vi länkar till nedan och se vad mer som är viktigt att tänka på. Telekområdgivarna är en av de fyra konsumentbyråerna. Ett av Telekområdgivarnas uppdrag är att ge opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter om abonnemang för tv, telefoni och bredband samt fiberanslutningar och betalteletjänster.