Håll koll på mobilkostnaderna under semestern

Vad bör du tänka på när du ringer, skickar sms eller surfar utomlands? Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna tipsar inför semestern.

Inom EU finns kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet.

- I och med de åtgärder som vidtagits gällande takbelopp och konsumentpriser är risken för obehagliga överraskningar på räkningen mycket små. Åker man till länder som inte omfattas av regleringen – utanför EU/EES - ska man dock fortfarande vara vaksam. Annars är den största risken för höga kostnader nu om mobilen blir stulen, så ta med de koder som behövs för att snabbt kunna spärra telefon och abonnemang om du skulle bli av med din telefon, säger Mattias Grafström, VD på Telekområdgivarna.

- Fördelen med de särskilda prisplanerna är att man som kund vet vad ringandet och surfandet under semestern kommer att gå på. Om du har bra kontroll över hur du använder din telefon har du även möjlighet att välja en prisplan som passar just ditt användarmönster bäst. Men vi har i undersökningar sett att de här planerna ofta är betydligt dyrare än de lagstadgade roamingpriserna. Om du inte använder din telefon särskilt mycket kan det därför löna sig att inte välja en alternativ prisplan. Så fundera på hur mycket telefoni och surf du behöver och hur viktigt det är för dig att i förväg veta den exakta kostnaden innan du tecknar någon särskild prisplan, säger Fredrik Kapper, handläggare på PTS.

Surfspärrar

Även om det nu är billigare att surfa inom EU kan det bli dyrare när du använder mobilen utomlands med ditt svenska abonnemang än vid motsvarande användning i Sverige. Alla typer av mobilanvändning utomlands (både ringa, sms:a och surfa) kan orsaka högre kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

Alla operatörer ska därför erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. ca 578 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.

- Operatören är skyldig att se till så att du får en varning när du närmar dig surfgränsen. Sen ska tjänsten spärras. Om du ändå vill fortsätta att surfa efter det måste du kontakta din operatör. Men tänk efter noga innan du gör det. Det kan snabbt bli mycket dyrt att surfa i utlandet, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Fler tips till dig som ska ut och resa:

  • Enligt gällande regler ska operatörerna ha information tillgänglig på sin webbplats om priser för mobiltelefoni och surf vid resor även utanför EU. Men det kan ändå vara bra att kontrollera med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet, hör med din operatör vad de har för alternativ. 
  • Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
  • Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk (WiFi) på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort.
  • Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.

Läs mer om mobiltelefoni och mobilt internet i utlandet (på Telekområdgivarnas webbplats)

Läs mer om mobiltelefoni och mobilt internet inom EU (på PTS webbplats)


För mer information:

Post- och telestyrelsen (PTS), Fredrik Kapper, enheten för elektroniska kommunikationstjänster 073-644 56 42

Konsumentverket, Cecilia Norlander, jurist, 054-19 40 61

Telekområdgivarna, Mattias Grafström, VD, 070-713 48 50
Camilla Brogren, kommunikationsansvarig, 070-713 48 59

Fakta om internationell roaming i utlandet förra året

Under 2015 ringde vi svenskar tillsammans 199 miljoner minuter från mobiltelefoner när vi var utomlands. De flesta, 162 miljoner, ringde vi från EU/EES-länder där roamingpriserna är reglerade.

När man är utomlands får man även betala för att ta emot samtal. Under 2015 tog vi svenskar tillsammans emot 156 miljoner minuter i våra mobiltelefoner när vi var utomlands. De flesta, 140 miljoner, tog vi emot i EU/ESS-länder.

Pristak

Det finns sedan flera år pristak för att ringa och ta emot samtal samt skicka sms inom EU. 2012 infördes ett motsvarande pristak även för dataroaming. Det högsta slutkundspriset för ringda samtal från den 1 juli 2016 är 2,19 kr per minut, medan priset för att ta emot ett samtal sänks från 0,56 till 0,13 kr per minut. Det nya taket för ett sms blir 0,69 kr per sms.

Priset för mobila datatjänster får för närvarande vara högst 2,31 kr per megabyte, inom EU. Samtliga priser angivna i kronor är inklusive moms. När du kommer till ett EU-land ska du i sms eller liknande få information från din operatör om vilka pristak som gäller. Det är viktigt att du tar till dig av den informationen innan du börjar surfa.

SMS

Under 2015 skickade svenska abonnenter 153 miljoner sms i utomlandet, varav 125 miljoner skickades från EU/EES-länder.

Dataförbrukning vid roaming

Under 2015 förbrukade svenska abonnenter 1126 Terabyte data när de befann sig utomlands och roamade. Det är en ökning med 75 procent jämfört med 2014, då abonnenterna förbrukade 645 Terabyte. Nästan all dataroaming, 1082 Terabyte, skedde inom EU/EES-länder.

Intäkter

De totala intäkterna från all mobil data, sms och samtalstrafik från svenska abonnenter i utlandet uppgick till 1,5 miljarder kr 2015. Det är en minskning från 2014, då intäkterna var 1,6 miljarder.