Under år 2017 fick Telekområdgivarna in 6553 ärenden, en minskning med 11 procent jämfört med 2016. Av dessa ärenden var 68 procent klagomål. De fem vanligaste handlade om felaktig anslutning, prisinformation, uppsägning, avtalstider och ångerrätt.
Det vanligaste klagomålet handlar om felaktig anslutning
Detta betyder exempelvis att en abonnent blivit ansluten till en operatör utan att ha tackat ja till ett avtal överhuvudtaget. Det kan också vara att:
Trots att det är det vanligaste klagomålet ser Telekområdgivarna en tydlig positiv trend i att antalet ärenden om felaktig anslutning minskat väsentligt jämfört med år 2016. En av anledningarna till detta är sannolikt det intensiva arbetet mot oseriös försäljning.
Arbetet mot oseriös försäljning
Sedan april 2015 har de största nätägande teleoperatörerna haft en gemensam handlingsplan tillsammans med Post-och telestyrelsen (PTS) för att motarbeta oseriös telefonförsäljning av abonnemang. I korthet åtar de sig både att följa Telekområdgivarnas uppföranderegler i sin egen försäljning samt att uppmana sina avtalspartners att göra detsamma.
Resultatet av handlingsplanen hittills är att flera oseriösa företag som riktat in sig mot konsumenter med aggressiv marknadsföring/försäljning har försvunnit från marknaden eller förändrat sina metoder till det bättre.
Ångerrätt för enskilda firmor
Vissa ändrade tyvärr sina metoder till att istället rikta in sig mot enskilda näringsidkare, inte sällan äldre personer med lant- eller skogsbruk. För att motverka detta utökades Telekområdgivarnas uppföranderegler till att från och med 1 juli 2017 även omfatta enskilda firmor. Dessa ska enligt de nya reglerna till exempel erbjudas samma ångerrätt som konsumenter. Telekområdgivarna kommer att följa utvecklingen noga.
Fler vanliga klagomål
Exempel på klagomål på felaktig prisinformation är att abonnenten menar att:
Uppsägnings- och bindningstider
Ett annat vanligt klagomål under 2017 var problem kring uppsägningar av avtal. Till exempel har konsumenter vänt sig till Telekområdgivarna med klagomål på hur lång uppsägningstid tv-operatörerna tillämpar i sina avtal och det har varit oklart om tv-tjänster omfattas av Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) eller inte. Under året kom dock PTS med beslut om underrättelse att följa bestämmelsen i LEK gällande uppsägnings- och bindningstider även för tv-operatörerna.
Operatörer tar inte hänsyn till tidigare avtal med bindningstid
Ett återkommande problem var 2017 att abonnenter med bindningstid hos en operatör övertalats att ingå nya avtal med en annan operatör. Enligt Telekområdgivarnas uppföranderegler ska ett byte av operatör inom bindningstid och/eller uppsägningstid inte ske under den återstående avtalstiden.
Ångerrätt
Slutligen handlar ett vanligt klagomål om att operatörer nekat konsumenter att ångra sitt avtal. Till exempel att:
En utförligare rapport går att ladda ner här.
Presskontakt:
Mattias Grafström, VD, 070-713 48 50
Susanna Fromhold, vice VD, 070-713 48 51
Camilla Brogren, kommunikationsansvarig, 070-713 48 59