Så gör du om mobiltjuven är framme på semestern

Vi på Telekområdgivarna vill tillsammans med mobiloperatörerna A3, Fello, Tele2, Telenor, Telia och Tre tipsa om vad du kan göra för att använda din mobiltelefon på ett säkert sätt under semestern. Hur skyddar du dig från att råka ut för ficktjuvar och stöld, och hur vad gör du när olyckan är framme?

Varje sommar får Telekområdgivarna in ärenden där konsumenter drabbats av höga räkningar efter att ha blivit bestulna på sina telefoner eller sim-kort på semestern och råkat i tvist med sin operatör. Det kan bli en obehaglig och problematisk överraskning och det är tyvärr ofta svårt att slippa betala sådana räkningar, eller att få ersättning genom sina försäkringar om du missat att spärra din telefon och ditt sim-kort. Detta då man som konsument är ansvarig för användningen av abonnemanget.

Efter stöldvågen i europeiska turiststäder 2012 - 2014 ser både vi på Telekområdgivarna och operatörerna att problemet minskar, men att det fortfarande förekommer stölder och bedrägerier vilka kan vara svåra att upptäcka innan det är för sent. Bakom stölderna ligger ofta organiserade ligor av ficktjuvar som specialiserar sig på systematiska stölder av mobiltelefoner och sim-kort. Dessa används bland annat sedan för att bland annat ringa betalnummer för höga belopp.

Saker att hålla koll på innan du reser

Telekområdgivarna och de operatörer som är med i Telekområdgivarna vill därför påminna alla inför semestern att:

 • slå på PIN-kodslås på ditt sim-kort (sim-PIN) genom att gå in på telefonens inställningsmeny, då är även sim-kortet låst och inte bara telefonen.
 • skriv upp dina koder (PIN, PUK och mobilens IMEI-nummer) och förvara dem separat från telefonen under resan.
 • undersök hur du kan spärra din telefon hos din operatör från utlandet.
 • har du tillgång till dator eller surfplatta eller någon annans telefon, ladda ner program som spårar och stänger av din telefon på distans (t ex Hitta min Iphone eller motsvarande för andra märken).
 • Säkerhetskopiera innehållet i din telefon så kan du snabbt återställa den om telefonen blir stulen eller går sönder.


Om olyckan är framme, gör så här:

 • Det viktigaste för att motverka bedrägerier är en snabb anmälan till mobiloperatören. En polisanmälan räcker alltså inte som spärr, utan du måste även kontakta din operatör och spärra hela abonnemanget. Till detta behöver du din PIN- och PUK-kod.
 • Spärra också själva telefonen, till detta behöver du ditt IMEI-nummer som du hittar genom att t ex antingen knappa in * # 06 # så visas telefonens IMEI-nummer på skärmen, eller titta på kartongen eller kvittot om du har det kvar.


Andra bra saker att tänka på

Även om du inte blir bestulen, finns det andra saker som är viktiga att tänka på under semestern för att undvika onödiga kostnader. Läs på innan du reser vad som gäller på just ditt resmål. Tänk till exempel på att:

 • emojis i sms räknas som flera tecken, vilket gör att det som av dig uppfattas som ett sms kan skickas som flera, och på så sätt skapa onödiga kostnader. Detta är framförallt viktigt utanför EU/EES där EU-roaming inte gäller.
 • andra länder har precis som Sverige betalnummer eller nummer med delad kostnad (motsvarande våra 077-nummer). Även nummer som uppfattas som servicenummer kan kosta en hel del att ringa till även om det är lätt att tro att det är gratisnummer. Det kan vara viktigt att tänka på om man exempelvis hamnar i en telefonkö till någon myndighet eller organisation i utlandet.
 • stäng av dataroaming om du reser med båt i utlandet för att undvika att bli uppkopplad mot satellit. Detta är betydligt dyrare än vanlig taxa. Detta kan också hända om du inte stänger av din telefon under flygresan och blir uppringd medan du är uppkopplad mot en satellit.
 • var vaksam när du använder öppna (okrypterade) trådlösa nätverk på exempelvis hotell och caféer eftersom det är lätta att avlyssna. Det är också lätt att sätta upp falska trådlösa nätverk. Man kan på så sätt förlora kontrollen över lösenord och annan information.

Vi önskar alla en trevlig semester!


Presskontakter:

Telekområdgivarna, Camilla Brogren, 070-713 48 59

A3, Johan Westermark, 070- 206 27 56

Fello, Lisa Axelberg, 072-341 18 54

Tele2, Louise Ekman, 070-522 21 17

Telenor, pressavdelningen, 08-41 01 00 40

Telia, pressavdelningen, 0771-77 58 30

Tre, Lisa Blomqvist, 073-543 80 54